Sevärdheter

Förutom sandstränder och mysig miljö finns det flera sevärdheter i och nära Liepaja. Reser du runt i Lettland så är dessa värda ett besök.

Sevärdheter i Liepãja

Hantverkshuset. Här finns världens längsta bärnstenshalsband som är 123 meter långt och andra fina hantverk.

Bärnstensklockan. För dig som inte har fått nog av bärnsten kan också beskåda bärnstensklockan vid hamnen. Klockan är ett konstverk som ser ut som ett jättestort timglas som är fylld av bärnsten.

The Saint Trinity Cathedral. Det finns ett antal katedraler och kyrkor i Liepãja. Den kanske mest kända är The Saint Trinity Cathedral. I katedralen finns Lettlands största och vackraste kyrkorgel som har 7000 pipor!

Museer. I Liepãja finns bland annat ett historiskt och ett sjöhistoriskt museum.

Monument. Det finns många monument i Liepãja som till exempel monumentet över poeten Mirdza Kempe och Monument to the Sailors and Fishermen Lost at Sea.

Sevärdheter i Karosta

Om du gillar sevärdheter måste du bege dig till Karosta. Det är här de flesta sevärdheter finns. Karosta ligger 1 mil från Liepãja centrum och var ända fram till 1994 en militärbas för den sovjetiska flottan. Om du beger dig till Karosta missa inte:

De åtta fästningarna. Runt Karosta finns åtta fästningar och den norra fästningen (Ziemelu forti) är den mest intressanta. Den har en mängd underjordiska labyrinter och tunnlar.

Korastafängelset. Ända fram till 1997 var karostafängelset ett militärfängelse. Idag kan du som turist tillbringa natten i denna ogästvänliga miljö. För hundra svenska kronor per skalle kan du och din kompis eller partner boka en cell med brits eller järnsäng.  Men det är klart, ni kanske inte åker på semester för att sitta i fängelse.

Den gamla sovjetiska ubåtsbasen. För den som är intresserad av gammal sovjethistoria kan den gamla sovjetiska ubåtsbasen vara värt ett besök även om den delvis är nedmonterad.

St. Nicholas’s Orthodox Naval Cathedral. Omgiven av gamla sovjetiska betongbyggnader ligger den anrika och vackra St. Nicholas’s Orthodox Naval Cathedral. Kontrasten mellan katedralens skönhet och den fula omgivningen ger ett surrealistiskt intryck. Under det sovjetiska styret användes katedralen som biograf och gym eftersom de gamla sovjetiska kommunisterna inte gillade religion.

Booking.com